…en welke gevolgen heeft het als je (te) weinig bewust bent van je lichaam?

Dat verdrongen en verborgen emoties lichamelijke klachten kunnen veroorzaken, is voor velen nog steeds onbekend, of het blijft onderbelicht tijdens behandelingen in ’n groot deel van onze gezondheidszorg.

Als therapeut (in opleiding) met behulp van paarden leg ik mij toe op het zichtbaar maken van de werking tussen lichaam en geest. Bewustwording en gewaar zijn staat daarbij altijd centraal. Een (onbegrepen) lichamelijke klacht heeft je namelijk iets te vertellen, het is belangrijk om uit te zoeken wat precies.

Tijdens de sessies bij de paarden begint direct de bewustwording naar die ‘laag’ dieper in jou, namelijk het gevoel, de emoties, het lichaamsgewaarzijn en beweging. Gewaarzijn betekent ook dat je meer gaat ervaren en bemerken wat je denkt en voelt. De focus ligt op het lichaamsgewaarzijn, omdat het lichaam vaak al door heeft wat wij met ons bewustzijn nog niet weten. Leren luisteren naar de signalen die je lichaam geeft is helpend om bijvoorbeeld stress en spanning te leren ombuigen naar rust en kracht.

Er wordt niet alleen gekeken naar de symptomen maar steeds naar jou als geheel en als onderdeel van je omgeving. Onze waarneming van het eigen lichaam en zijn reacties en acties zijn vaak verstoord, omdat we ons niet bewust zijn wat het lichaam signaleert.

Geassisteerd door de paarden help ik je als lichaamsgerichte therapeut bewust te worden van wat je doet en hoe je de dingen nu ervaart. Dit gaat verder dan voelen alleen. Door je zo ten volle bewust te zijn, sla je namelijk een brug naar betekenisgeving en kan er inzicht komen in het patroon dat je je eigen hebt gemaakt.

De paarden bezitten kwaliteiten die van groot belang zijn bij de therapie. Paarden zijn kuddedieren en daardoor enorm sociaalvaardig met letterlijk een heel groot hart. Hun gedrag is altijd gericht op relatie (kudde) en harmonie. Zij hebben de mogelijkheid om via de kleinste signalen te communiceren en zijn in staat om tot onder de oppervlakte door te dringen. Paarden reageren op lichaamstaal, voelen feilloos aan wat er allemaal in jou omgaat en reageren hierop zonder te (ver)oordelen. Spanningen uiten zich vaak in lichamelijke klachten. Tijdens interactie met het paard worden deze lichaamssignalen opgepikt. Het paard werkt voor de therapeut als een vergrootglas en spiegel, de feedback die het paard geeft wordt meegenomen en geëvalueerd tijdens de trajecten.

En hoe zit dat met de kern? De zogeheten afweermechanismen

Een afweermechanisme is een manier van reageren die bedoeld is om ons pijn te besparen. Het probleem is echter dat wanneer we ons op de korte termijn verdedigen, we onze kansen om op de lange termijn met de realiteit om te kunnen gaan beschadigen en zo ook onze kansen om ons te ontwikkelen en volwassen te worden.  Hier volgt een drietal voorbeelden uit de psychologie bekende afweer­mechanismen: *) bron: The School of Life

Ontkenning van de realiteit. Jezelf onbewust voor de gek houden. We geven niet toe dat er een probleem is. We denken dingen als: ik houd ervan om veel te drinken en soms houd ik daar een kater aan over, maar ik drink niet te veel. Of: ik heb behoorlijk wat geld uitgegeven, maar niet meer dan andere mensen; ik zou niet zeggen dat ik financieel onverantwoordelijk ben. Als andere mensen (familieleden, vrienden, partner) proberen ons toe te laten geven dat er een probleem is, reageren we meestal averechts.

Projectie. We herkennen een negatief gevoel, maar in plaats van in te zien dat het onze eigen negatieve emotie is, schrijven we het toe aan iemand anders (we projecteren het op iemand anders). Dit klinkt misschien vreemd en gecompliceerd, maar het komt vaak voor.

Je tegen jezelf keren. We gebruiken verdedigingsmechanismen om onszelf tegen psychologisch lijden te beschermen. Dus het klinkt paradoxaal om te zeggen dat jezelf pijn doen – kwaad zijn op jezelf of van jezelf walgen – een verdedigingsmechanisme kan zijn. Maar het is een kwestie van wat we het angstaanjagendst vinden. Er zijn heel veel dingen zijn die we enger vinden dan een hekel hebben aan onszelf.

Deze zogeheten afweermechanismen zet je dus onbewust in. Je doet dit niet expres. Je merkt ook niet wanneer je ze toepast. Als opgeleide therapeut kan ik je
hel­pen om tijdens de sessies met behulp van de paarden je ervan bewust te maken hoe je met deze mechanismen omgaat en weg blijft van de bron van je klachten. Hoe je op jouw eigen manier ‘om de hete brij heen blijft draaien’. Dat kan heel confronterend zijn, maar het helpt om je bewust te worden van de spanning.

Naar de bron van de klachten

Het is steeds weer de kunst te weten hoe je bij de bron van jouw klach­ten kunt komen. Met lichaamsgewaarzijn kom je dus opnieuw in contact met jezelf en dat is een hele belangrijke stap naar verandering. Verwondingen en trauma’s ontstaan in contact met een ander en kunnen worden geheeld in contact met de paarden. Ik zet daarom ook tijdens de sessies activiteiten met de paarden in, om ook vanuit het doen naar een volledig lichaamsgewaarzijn te komen.

Nieuwsgierig? Als coach met behulp van paarden en therapeut in opleiding heb ik inmiddels een brede ervaring. Wil jij ook leven zonder angsten, saboterende gedachten en beperkende negatieve gedachten? Heb je last van stress of ga je misschien zelfs richting een burn-out? Heb je behoefte aan meer energie? Van mijn cliënten krijg ik terug dat ze de sessies als prettig, waardevol en heel effectief ervaren. Het is altijd mogelijk jouw vragen aan mij te stellen via een e-mail