Je kunt er niet precies de vinger opleggen

Paardencoaches zijn populair en schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat levert coaching met behulp van paarden nu eigenlijk op? Wanneer weet je of je eraan toe bent om naar een coach te gaan? En helemaal: een coach die paarden inzet als methodiek. Het korte antwoord is dat het ideale moment niet bestaat. Als je denkt dat je er baat bij zou kunnen hebben, kun je maar het beste de sprong wagen en het uitproberen, je ogen sluiten en springen. En dat is best spannend. Vooral als je geen ervaring hebt met paarden en niet precies weet wat een coachsessie inhoudt. Maar gelukkig spring je niet helemaal in het diepe en heb je geen ervaring met paarden nodig, want met deze checks kun je nagaan of coaching met paarden zinvol voor jou is.

“Het gaat niet lekker” of “iets zit me dwars”.

In de ideale situatie kun je je coach meteen duidelijk uitleggen wat de reden is van je komst. Maar de werkelijkheid is ingewikkelder. Het blijkt voor coachees vaak moeilijk om helder te vertellen waar hun uitdaging ligt. Soms kom je gewoon niet verder dan: “het gaat niet lekker” of “iets zit me dwars”. En dus boek je maar geen kennismakingsgesprek bij een coach. Want tja, wat kan die nou met zo’n vage hulpvraag? Nou, veel meer dan je denkt.  Door paardencoaching word je uitgedaagd om echt bij je gevoel te komen. Een paard kan namelijk helemaal niks met jouw rationele gedachten en reageert vanuit zijn natuur enkel op jou zoals je op dat moment voor hem staat met alle bagage die je (eventueel) bij je draagt. Een paardencoach kan als geen ander objectief doorvragen tot duidelijk is waar het spaak loopt. En het is ook helemaal geen probleem als je geen coachvraag kunt formuleren. De meeste coachvragen gaan overigens over de thema’s: stress en burn-out, grenzen aangeven of werk-privé balans. Dus plan die afspraak gerust in en ontmoet jezelf door de ogen van een paard.

Je durft je open te stellen

Elke paardencoach kent ze: coachees die zodra ze de paarden zien ineens geen probleem meer hebben. Hun hele leven is plotseling geweldig en het lijkt of ze alleen zijn gekomen om dat te melden. Natuurlijk schuurt er wel degelijk iets, anders stonden ze er niet. Maar nu moeten ze oog in oog met een vreemd paard ineens kun meest kwetsbare kant tonen en dat lukt niet altijd meteen. Coaching met paarden werkt alleen als de coachee zich open durft te stellen. Gelukkig weten de oordeelloze paarden in de kudde razendsnel een vertrouwensband te creëren, zodat dit steeds beter zal lukken.

Je ervaart een probleem

Het klinkt als een open deur, maar dat is het in de praktijk helemaal niet: je bent pas klaar voor coaching als je er de noodzaak toe voelt. Als je bijvoorbeeld naar een coach gaat, omdat je partner of baas vinden dat je een probleem hebt, maar zelf zie je dat niet zo, dan is de tijd niet rijp. En ook als je verwacht dat het paard alles oplost terwijl je achterover leunt, kom je bedrogen uit. Als jouw gevoel niet overeenkomt met je gedrag, zal het paard van je weglopen. Het voelt als een afwijzing maar het paard komt bij je terug als je gedrag (weer) in overeenstemming is met je gevoel. Om een coachtraject te laten slagen, moet je zelf een probleem ervaren (of in coachjargon: een uitdaging). En je moet daar voorbij willen groeien, zo graag dat je bereid bent om er moeite, tijd en geld in te steken.

Je staat open voor verandering

Het doel van coaching is vrijwel altijd verandering door de ervaring tijdens de coachsessie, een paard geeft je waardevolle inzichten en laat je al je zintuigen gebruiken… Het wordt beter dan het was, maar wel anders. Ben je daar klaar voor?

In onze huidige ingewikkelde samenleving, waarin we zelf verantwoordelijk zijn voor ons succes en geluk, kunnen we wel een steuntje in de rug gebruiken.

Deel deze blog

0%
KORTING

Weer plezier beleven aan de leuke dingen?

Overweeg een coachsessie met behulp van paarden!

CONTACT