Vandaag de dag staan we vaak zo ontzettend ver van de natuur en onze eigen lichamelijke ervaringen af. Zonder ons goed te beseffen dat je lichaam een ongelooflijke wijsheid en intuïtie heeft die we kunnen benutten voor onze mentale en emotionele gezondheid. Lichaamsgerichte therapie geassisteerd door paarden is een hele bijzondere vorm van therapie die juist deze wijsheid van je lichaam optimaal benut. In deze blog wil ik je graag uitleggen, omdat het mijn passie is hoe de samenwerking tussen mens, paard en lichaamsgerichte therapie kan leiden tot diepe heling en persoonlijke ontwikkeling en groei.

Om bij het begin te beginnen: wat is precies lichaamsgerichte therapie? 

Lichaamsgerichte therapie is een benadering waarbij het lichaam centraal staat in het therapeutische proces. In plaats van zich uitsluitend te richten op praten en cognitieve processen, erkent deze therapievorm het belang van het lichaam als drager van onze emoties, trauma’s en onbewuste patronen. Door ons lichaam bewust te ervaren en te begrijpen, kunnen we diepere inzichten verwerven en een gevoel van heelheid en welzijn bevorderen.

Het samenspel met paarden voegt een extra waardevolle dimensie toe aan lichaamsgerichte therapie. Paarden zijn enorm gevoelige en intuïtieve dieren die een unieke verbinding kunnen aangaan met ons mensen. Ze spiegelen onze emoties en reageren op onze energetische toestand, altijd zonder oordeel. Dit maakt ze tot ideale co-therapeuten in het proces van persoonlijke groei en heling.

Hoe werkt lichaamsgerichte therapie geassisteerd door paarden?

Lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden vindt plaats in een rustige en veilige omgeving, zoals een weide of grote paddock. Als therapeut begeleid ik de cliënt bij het ‘werken’ met het paard vanaf de grond (nooit op het paard) waarbij ik aandacht besteed aan de lichamelijke sensaties, emoties en gedachten die naar boven komen.

Paarden reageren instinctief op onze energie en lichaamstaal. Wanneer de cliënt bijvoorbeeld angstig of gespannen is, zal het paard mogelijk terughoudend of onrustig reageren. Als de cliënt kalm en ontspannen is, zal het paard waarschijnlijk ook ’n ontspannen houding aannemen. Deze reacties van het paard fungeren als een spiegel voor de cliënt, waardoor deze zich bewust wordt van zijn of haar innerlijke toestand en emotionele blokkades.

Door samen te werken met het paard en bewust te worden van de lichaamstaal en energetische uitwisseling, kan de cliënt nieuwe manieren ontdekken om emoties te uiten, grenzen te stellen en zelfvertrouwen op te bouwen. De paarden bieden een veilige omgeving om te oefenen met het aangaan van relaties, het communiceren van behoeften en het loslaten van oude patronen en trauma’s.

De waarde van lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden is oneindig maar als belangrijkste voordelen noem ik:

 1. Emotionele regulatie: Door de lichamelijke sensaties en emotionele reacties te observeren tijdens het werken met het paard, kunnen cliënten leren om emoties te herkennen en op een gezonde manier te uiten en te reguleren.
 2. Vertrouwen en verbinding: Het werken met een paard vereist vertrouwen en het opbouwen van een relatie gebaseerd op respect en communicatie. Dit kan bijdragen aan het herstellen van vertrouwen en het bevorderen van gezonde relaties.
 3. Zelfbewustzijn: Lichaamsgerichte therapie met paarden moedigt cliënten aan om in contact te komen met hun lichaam en innerlijke wijsheid. Hierdoor kunnen ze zichzelf beter begrijpen en groeien op zowel persoonlijk als emotioneel niveau.
 4. Stressvermindering: De rustgevende omgeving van het werken met paarden en het focussen op het lichaam kunnen bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.

Om toch dan te proberen in ’t kort samen te vatten:

Lichaamsgerichte therapie geassisteerd door paarden (EAT) is een krachtige en holistische benadering van persoonlijke groei en heling. Door samen te werken met oordeelloze paarden en te focussen op het lichaam, kunnen cliënten diepe inzichten verkrijgen en oude patronen herkennen en transformeren. Het samenspel tussen mens en paard in een natuurlijke veilige omgeving is een haast niet te beschrijven prachtig voorbeeld van hoe onze connectie met de natuur en ons eigen lichaam ons kan ondersteunen in onze reis naar welzijn en innerlijke balans.

Lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden wordt gebruikt voor een breed scala aan klachten, trauma en psychologische problemen. Samen met mijn paarden bied ik hulp aan mensen met verschillende uitdagingen. Enkele van de klachten waarvoor mijn therapiesessies effectief kunnen zijn, zijn onder andere:

 1. Angststoornissen
  (de paarden helpen bij het verminderen van gevoelens van angst en het bevorderen van ontspanning.)
 2. Depressie
  (de sessies met inzet van paarden kunnen bijdragen aan het verlichten van symptomen van depressie en het herstellen van een positieve gemoedstoestand).
 3. Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  (de kalmerende aanwezigheid van mijn paarden en de focus op het lichaam kunnen helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen.)
 4. Zelfvertrouwen en zelfbeeld
  (de activiteiten en het werken met de paarden vergroten het zelfvertrouwen en het positieve zelfbeeld.)
 5. Sociale vaardigheden
  (EAT oftewel Equine Assisted Therapie geassisteerd door paarden helpt om betere sociale vaardigheden te ontwikkelen en relaties op te bouwen.)
 6. Emotionele regulatie
  (het leren herkennen en uiten van emoties is een belangrijk onderdeel van lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden.)
 7. Stress en burn-out
  (de rustige veilige omgeving en het werken met paarden dragen bij aan stressvermindering en het herstel van een burn-out.)
 8. Gedragsproblemen
  (voor mensen met gedragsproblemen kan de interactie met paarden helpen bij het ontwikkelen van gezonde copingmechanismen en het bevorderen van positief gedrag.)
 9. Autisme en aandachtstekortstoornissen
  (paarden kunnen een therapeutische rol spelen bij mensen met autisme of aandachtstekortstoornissen door hun kalmerende en gestructureerde aanwezigheid.)
 10. Problemen met grenzen stellen
  (lichaamsgerichte therapie geassisteerd door paarden kan mensen helpen om duidelijke grenzen te stellen en assertief te zijn.)

Ik vind het belangrijk om nog op te merken dat lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden vaak aanvullend en ondersteunend wordt gebruikt naast andere vormen van therapie en behandelingen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de cliënt. De unieke connectie tussen mens en paard biedt een waardevolle aanvulling op traditionele therapeutische benaderingen en is een super krachtig hulpmiddel bij het bevorderen van ons mentale welzijn en persoonlijke groei.

Als iets in deze blog jou raakt, overweeg dan eens om ook de helende kracht van lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden te ervaren en te ontdekken hoe je je leven kan verrijken.

“De taal van het paard is het fluisteren van de ziel. Lichaamsgerichte therapie met inzet van paarden vertaalt deze fluisteringen naar helende ervaringen.”