Vaak lijken gedachten heel echt: “mijn vrienden vinden me te dik”, “mijn vriend ziet me niet staan”, “mijn baas vind me niet goed genoeg”. Dit soort overtuigingen veroorzaken vooral onzekerheid, een rotgevoel en belemmeren je in je keuzes die je maakt. Maar is het eigenlijk wel waar wat je denkt? Als je je gedachten onderzoekt, kom je misschien wel tot een hele andere conclusie.

We gaan vaak de strijd aan met de realiteit: “mensen zouden aardiger moeten zijn”, “hij zou meer moeite voor me moeten doen”, “ik zou succesvoller moeten zijn”. Maar als je de realiteit anders wil hebben dan hij is, kun je net zo goed proberen een kat te leren blaffen, zegt Byron Katie, Amerikaanse spreker en auteur die een methode van zelfonderzoek onderwijst die bekend staat als ‘The Work of Byron Katie’ of gewoon als ‘The Work’ . “Je kunt het blijven proberen, uiteindelijk zal de kat naar je kijken en ‘miauw’ zeggen. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is hopeloos.”

The sky isn’t the limit, the mind that sees the sky is the limit – Byron Katie

Daar heeft ze wel een puntje. Het enige dat een situatie in zo’n geval ingewikkeld maakt, is de gedachte dat het anders ‘zou moeten zijn’. Want als je het helemaal accepteert zoals het is, zit het je niet dwars. Betekent niet dat je je overal zomaar bij neer moet leggen of er geen werk van kunt maken, maar het betekent wél dat het geen zin heeft om mentaal de strijd aan te gaan. Dat is doodvermoeiend. Met ergens heel hard over nadenken, los je niets op.

Byron Katie schreef er een boek over: Vier vragen die je leven veranderen. Een manier om je gedachten en overtuigingen niet meer zomaar te geloven, maar eens kritisch te onderzoeken. Is het echt waar wat je denkt? Zou het tegenovergestelde ook waar kunnen zijn? En zou je je beter voelen als je het tegenovergestelde denkt? Het vergt wat oefening, maar het is een slimme manier om je los te koppelen van zelfdestructieve gedachten.

Onderzoek met onderstaande vier vragen eens een keer de gedachte die je op dit moment het meeste dwars zit.

Is deze gedachte waar?

Bijvoorbeeld: “hij vindt me niet leuk genoeg.” Is het waar dat mijn vriend me niet leuk genoeg vindt, of is dat alleen mijn overtuiging? Vraag het jezelf oprecht af. Als je stil bent, komt er een duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ naar boven. Het ‘omdat’ of ‘maar’ dat daarna naar boven komt, doet er even niet toe.

(Als het antwoord ‘nee’ is, kun je door naar vraag 3. Is je antwoord ‘ja’, ga dan verder met vraag 2.)

Kun je absoluut weten dat het waar is?

Vraag jezelf af of je 100% zeker kunt weten of je overtuiging waar is. Kun je het überhaupt ooit écht zeker weten? Het antwoord is weer alleen: ja of nee.

Wat gebeurt er als je deze gedachte gelooft?

Welke emotie roept de gedachte bij je op? Hoe gedraag je je ten opzichte van de persoon waarover de gedachte gaat en ten opzichte van jezelf? Probeer eens goed naar je eigen reactie en gedrag te kijken.

Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Hoe zou je reageren in dezelfde situatie, als je de gedachte of overtuiging niet zou geloven? Probeer het je voor te stellen met je ogen dicht. Kijk naar de persoon of situatie, zónder het hele verhaal dat erbij wordt opgeroepen in jouw hoofd.

Geloof niet alles wat je denkt

Daaropvolgend: keer het om.

Zoek naar het omgekeerde van jouw gedachte. Keer het om naar jezelf, naar de ander of naar het tegenovergestelde. Dus: “ik vind mezelf niet leuk genoeg”, “ik vind hem niet leuk genoeg”, of “hij vindt me wél leuk genoeg”.

Welke gedachte geeft je uiteindelijk het beste gevoel? Als gedachten toch niet de realiteit zijn, kun je het beste kiezen voor welke het beste voelt. Gedachten leggen ons beperkingen op, maar kunnen ons ook openstellen voor mogelijkheden. Het ligt er maar net aan welke we geloven. Ooit dachten mensen dat we niet op de maan konden komen, totdat iemand de gedachte had: ‘We moeten op de maan kunnen komen’. Pas toen werd het werkelijkheid.

Nogmaals deze techniek vergt wat oefening en kan je hele idee van realiteit omgooien, maar het kan een enorme bevrijding zijn als je jezelf steeds vastdraait in negatieve gedachten die je belemmeren.

Een samenvatting van The Work, inclusief oefeningen en werkblad, vind je hier.

Nieuwsgierig naar wat een paard jou kan vertellen? Wil je dit een keer ervaren in een coachsessie met behulp van een paard? Neem dan contact op en ontmoet jezelf door de ogen van een paard.

Deel dit artikel