In een recent onderzoek hebben onderzoekers van de universiteiten van Sussex en Portsmouth ontdekt dat paarden menselijke uitdrukking kunnen herkennen en herinneren.

Hoe meer je met jezelf op één lijn probeert te komen, hoe meer je wil verkennen hoe verbonden we allemaal zijn – niet alleen met elkaar, maar met alles. Net als veel andere diepere concepten omtrent het leven zoek ik hierin een antwoord op de vraag: bestaan er nog andere emotioneel intelligente wezens?

Je kan beweren dat je hond of een ander galactisch wezen (indien deze bestaat) emotioneel intelligent zou kunnen zijn, maar als we kijken naar al het onderzoek, dan is het duidelijk dat de meeste levende organismen zeer duidelijk een vorm van intelligentie vertonen. Van kreeft tot plant, ze hebben allemaal wel een vorm van intelligentie vertoont. En dat is precies wat weer onthuld werd door een recent onderzoek naar paarden en hun interactie met mensen.

Laten we even snel een stapje terug doen. Als je ooit een paard hebt gehad of voor langere tijd op een specifiek paard hebt gereden, dan is er een goede kans dat je een soort speciale band met ze hebt gevoeld – en je hebt afgevraagd of paarden mensen überhaupt leuk vinden. Misschien voelde het alsof ze wel bevriend met je waren, of zelfs onderdeel van je familie uitmaakten, en wilde je weten of dat gevoel wederzijds was. Onderzoek bevestigt nu dat die verbinding niet alleen maar in je hoofd zit – en iedereen die ooit een huisdier heeft gehad, paard of niet, zal weinig verbaasd zijn door deze nieuwe bevindingen.

In een recent onderzoek van de universiteiten van Sussex en Portsmouth lieten onderzoekers foto’s zien aan gedomesticeerde paarden van mensen met ofwel een blije of een boze uitdrukking op hun gezichten. Later werden de paarden voorgesteld aan dezelfde mensen die ze in de foto’s zagen, maar die nu een neutrale uitdrukking hadden. Uit het onderzoek bleek dat paarden daadwerkelijk menselijke emoties kunnen begrijpen en onthouden. Paarden zijn nu dus nog magischer dan ze hiervoor al leken.

“Onderzoekers keken naar de oogbewegingen van paarden toen ze de mensen op de foto’s in het echt ontmoetten. De paarden zagen de mensen met een boze uitdrukking op de foto als dreigender.” – UPI

Het UPI bericht dat eerder onderzoek aantoonde dat paarden zich richten op negatieve of dreigende objecten en gebeurtenissen met hun linkeroog, omdat de rechterhersenhelft van hun brein verantwoordelijk is voor het evalueren van risico. In dit nieuwe experiment constateerden onderzoekers dat paarden met hun linkeroog staarden naar mensen die met een boze uitdrukking waren gefotografeerd.

“Wat we hier hebben ontdekt is dat paarden niet alleen menselijke gezichtsuitdrukking kunnen aflezen, maar dat ze een eerdere emotionele staat van een persoon kunnen herinneren als ze die later op de dag ontmoeten. En, nog belangrijker, dat ze hun gedrag hier ook aan aanpassen,” vertelt Karen McComb, professor aan de universiteit van Sussex, in een nieuwsbericht. “In feite hebben paarden een geheugen voor emotie”.

Intelligentie

Wetenschappers hebben al eerder aangetoond dat paarden uitdrukkingen kunnen herkennen, maar dit onderzoek, dat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology werd gepubliceerd, is de eerste dat aantoont dat deze zoogdieren een uitdrukking kunnen herinneren aan de hand van het gezicht van een persoon.

“We weten dat paarden sociaal intelligente dieren zijn, maar voor het eerst laat nu een zoogdier zien dat ze deze specifieke vaardigheid hebben,” zei Portsmouth-onderzoeker Leanna Proops. “Wat hier zo bijzonder aan is, is dat dit al gebeurde nadat we maar kort een foto lieten zien van een persoon met een bepaalde gezichtsuitdrukking – ze hadden geen sterke positieve of negatieve ervaring met deze persoon”.

Zoals Leanna zegt, is dit op zichzelf al een prachtige ontdekking: naast onszelf hebben we nog nooit eerder andere zoogdieren gezien die hiertoe in staat zijn.

Verbonden

Nu steeds meer van ons naar binnen kijken voor groei, is het prachtig om te zien dat meer en meer onderzoek naar voren komt waarin we ontdekken dat onze vrienden in het dierenrijk net zo verbonden en afgestemd zijn op ons als op hun omgeving. Als al het andere complete chaos lijkt, denk er dan aan om stil te zijn. De echte magie zit van binnen en onze verbinding met alles is de kern van eenheidsbewustzijn. Je bent niet alleen in deze wereld, en al helemaal niet in het universum.

Eerder verschenen in Nieuwetijdskind Magazine

Deel dit artikel